Tēja un ēdiens

Ar tās tīro un svaigo garšu tēja sader ar ēdienu kā neviens cits karstais dzēriens. Un tā ir aizraujoša un universāla ēst gatavošanas sastāvdaļa. Izbaudiet!

Sacepums Clafoutis ar tējā mērcētām žāvētajām plūmēm

Sacepums Clafoutis ar tējā mērcētām žāvētajām plūmēm

Tā ir tradicionālā franču deserta variācija, kurā mēs izmantojam tējā mērcētas žāvētās plūmes. Zeltaini brūns augšpusē un mazliet mīksts, tas parasti tiek pasniegts remdens un pārkaisīts ar pūdercukuru.


Kas jums nepieciešams:
250g/9 oz žāvētas plūmes, bez kauliņiem
500ml/18fl oz stipra melnā tēja
100g/3 1/2oz kviešu milti
85g/3 oz smalkais cukurs
6 olas, viegli sakultas
1 tējk. vaniļas ekstrakts
300ml/10 1/4fl oz trekns piens
300ml/10 1/4fl oz saldais krējums
1 ēd.k. sviests
Pūdercukurs pārkaisīšanai, pēc izvēles

Kas jums jādara:
  1. Sāciet ar to, ka atstājiet žāvētās plūmes mērcēties tējā astoņas stundas vai uz nakti. Izņemiet no šķidruma un nolieciet maliņā.
  2. Kad esat gatavs/gatava pagatavot clafouis sacepumu, uzsildiet krāsni līdz 190C/375F/Gas 5.
  3. Lielā bļodā ar uzkultām olām samaisiet miltus un cukuru.
  4. Pakāpeniski piekuliet pienu, saldo krējumu un vaniļu, lai izveidotu viendabīgu mīklu.
  5. Uzsildiet cepamo trauku vai tortes formu ar vismaz 20 cm diametru un iemetiet tajā sviesta gabaliņu, kustinot to pa apli, lai ietaukotu trauku.
  6. Ielejiet traukā mīklu un pa visu virsmu uzberiet tējā mērcētās žāvētās plūmes. Cepiet 30-35 minūtes, un ap šo laiku pudiņš būs gatavs iekšpusē un zeltaini brūns un pacēlies pie malām. Ļaujiet tam atdzist 15-20 minūtes, un līdz šim laikam tas būs iegrimis vidū.
  7. Ja vēlaties, pirms pasniegšanas apkaisiet ar pūdercukuru.

4-6 porcijas
Sagatavošanas laiks: 25-30 minūtes
Cepšanas laiks: 35 minūtes
Sacepums Clafoutis ar tējā mērcētām žāvētajām plūmēm



Rabarbera un ingvera uzpūtenis

Rabarbera un ingvera uzpūtenis

Viegls un vasarīgs deserts ar neatvairāmu kontrastu starp skābeno rabarberu un saldo vaniļas un olas krēmu. Pamēģiniet to ar zaļo tēju un ļaujiet dabiskajai rabarbera garšai izcelties.

Kas jums nepieciešams:
4 rabarberu kāti, nomazgāti, nomizoti un sagriezti gabaliņos
3 bumbiņas ingvera saknes sīrupā, plus 3 ēd.k. sīrupa no burciņas
225ml(8fl oz) saldais krējums
1 vaniļas pāksts, sagriezta gareniski, sēklas izņemtas
1 tējk. kukurūzas milti
1. ēd.k. smalkais cukurs
3 olu dzeltenumi

Kas jums jādara:
  1. Lai sagatavotu rabarberu, ievietojiet to lielā katlā ar ingveru un sīrupu. Daļēji uzlieciet vāciņu un uz vieglas uguns vāriet 15-20 minūtes, vai līdz brīdim, kad rabarbers kļūst mīksts, bet nejūk laukā.
  2. Lai pagatavotu krēmu, ņemiet nelielu dziļu katliņu un uzvāriet krējumu kopā ar vaniļas sēklām un pāksti un tad noņemiet katliņu no karstuma avota.
  3. Sajauciet kukurūzas miltus, cukuru un olu dzeltenumus bļodiņā, līdz iegūstat vienmērīgu masu, tad caur sietiņu uzlejiet karsto krējumu uz bļodā esošo olas dzeltenumu maisījumu. Tad visu masu ievietojiet kastrolītī un karsējiet uz mazas uguns, bieži apmaisot, līdz masa paliek biezāka. Uzreiz ielejiet bļodā, lai atdziest.
  4. Atstājiet rabarbera ceturto daļu dekorēšanai un no pārējiem rabarberiem izveidojiet biezeni. Pusi no šīs masas savienojiet ar krēmu, tad 4 pasniegšanas glāzēs pa kārtām lieciet krēmu un rabarberu biezeni, radot krēma un rabarbera virpuļus. Nedaudz atdzesējiet un pasniedziet ar pietaupīto rabarberu kā rotājumu virspusē.

4 porcijas
Sagatavošanas laiks: 20-30 minūtes
Vārīšanas laiks: 35-45 minūtes
Dzesēšanas laiks: 1-2 stundas
Rabarbera un ingvera uzpūtenis



Miljonāra smilšu kūka

Miljonāra smilšu kūka

Diēta var pagaidīt. Šis bagātīgais smilšu kūkas kumosiņš ar karameļu un šokolādes kārtām ir vienkārši gards ar vieglu augļu un augu tēju, kā, piemēram, piparmētras tēju.

Kas jums nepieciešams:
175g/6 oz sviests istabas temperatūrā
75g/3 oz smalkais cukurs
200g/7 oz kviešu milti
25g/1oz mīksts brūnais cukurs
450g/1lb bundžiņa (vai spiežamā pudele) ar kondensēto pienu
200g/7 oz piena vai tumšā šokolāde, salauzta gabaliņos

Kas jums jādara:
  1. Uzkarsējiet krāsni līdz to 160C/310F/Gas 2 ½ un ietaukojiet un ieklājiet 28x18cm (11x7 collas) cepamo papīru.
  2. Ielieciet 150g/5 1/2oz sviesta bļodā kopā ar smalko cukuru un sajauciet kopā līdz paliek mīksts. Iemaisiet miltus, labi sajaucot, lai izveidotu viendabīgu masu.
  3. Ielieciet sagatavotajā traukā, izklājot vienmērīgi ar rokām, tad cepiet 30-35 minūtes vai līdz brīdim, kad tas pie malām maina krāsu. Izņemiet to no krāsns un ļaujiet atdzist formā.
  4. Karameles virskārtai nelielā pannā ielieciet sviestu, brūno cukuru un kondensēto pienu un viegli karsējiet, maisot, līdz tas sāk burbuļot. Karsējiet pāris minūtes, maisiet, līdz maisījums kļūst biezāks, tad ļaujiet, lai tas minūti vai divas padziest, pirms uzklājat uz smilšu mīklas bāzes. Ļaujiet, lai tas atdziest.
  5. Noslēgumā izkausējiet šokolādi bļodiņā, kas ielikta verdošā ūdenī, vai mikroviļņu krāsnī, tad uzklājiet to vienmērīgi pāri karamelei. Atstājiet, lai šokolāde sacietē un tad sagrieziet taisnstūros.

Kopā sanāk 10-12 gabaliņi
Sagatavošanas laiks: 20-25 minūtes
Cepšanas laiks: 35-45 minūtes
Miljonāra smilšu kūka



Auzu pārslu un rozīņu tējas cepumi

Auzu pārslu un rozīņu tējas cepumi

Šiem kraukšķīgajiem auzu pārslu cepumiem tiek pievienotas rozīnes, lai piešķirtu tiem gardu staipīgumu. Un vislabāk tie garšo, kad tiek iemērkti krūzīte ar klasisko Tetley garšu.

Kas jums nepieciešams:
225g/8 oz sviests
350g/12 oz viegli mīksts brūnais cukurs
55g/2 oz smalkais cukurs
3 tējk. vaniļas ekstrakts
2 olas
300g/10 ½ oz kviešu milti
2 nolīdzinātas tējkarotes ar dzeramo sodu
1 tējk. kanēlis
200g/7 oz auzu pārslas
200g/7 oz rozīnes

Kas jums jādara:
  1. Uzkarsējiet krāsni līdz 160C/310F/Gas 2 1/2.
  2. Sakuliet sviestu, brūno cukuru, smalko cukuru un vaniļas ekstraktu, līdz izveidojas gaiša un gaisīga masa.
  3. Pa vienai piesitiet olas, tad iesijājiet miltus, sodu un kanēli un sajauciet, lai veidotos maisījums.
  4. Beigās pievienojiet auzu pārslas un rozīnes.
  5. Ņemiet pa ēdamkarotei maisījuma un uzlieciet to uz cepamā papīra un cepiet 12-14 minūtes vai līdz cepumu malas paliek zeltaini brūnas. Izņemiet no krāsns, lai tie pirms pasniegšanas atdzistu uz cepešpannas.

Kopā iznāk 20-25 cepumi
Sagatavošanas laiks: 20 minūtes
Cepšanas laiks: 12-14 minūtes
Auzu pārslu un rozīņu tējas cepumi



Melone ar Parmas šķiņķi

Melone ar Parmas šķiņķi

Klasiska vasaras garšu savienība, kas padarīta vēl gardāka, pasniedzot ar atsvaidzinošo zaļo tēju.

Kas jums nepieciešams:
1 dzīslotā melone, sagriezta 6 šķēlēs
6 lielas Parmas šķiņķa šķēles
Sauja ar svaigām rukolas lapām, dekorēšanai

Kas jums jādara:
  1. Salieciet melones šķēles uz paplātes un pa virsu uzlieciet Parmas šķiņķi. Pirms pasniegšanas dekorējiet ar rukolas lapām

6 porcijas
Sagatavošanas laiks: 5 minūtes
Melone ar Parmas šķiņķi



Kumelīšu un plūškoka ziedu sorberts

Kumelīšu un plūškoka ziedu sorberts

Viegls, atsvaidzinošs un maigs sorberts, kas šeit tiek pasniegts kā deserts ar ābolu biezeni un putukrējumu. Mēs izmantojām kumelīšu tēju sorbertam, sajaucot to ar plūškoka ziediem.

Kas jums nepieciešams:
150g/5 1/2oz smalkais cukurs
360ml/12fl oz melnā plūškoka ziedu dzēriens (elderflower cordial)
150ml/5fl oz³ stipra kumelīšu tēja

Piedevas
Ābolu biezenis
Putukrējums

Kas jums jādara:
  1. Lai pagatavotu sorbertu, izšķīdiniet cukuru 200ml ūdens katliņā, kurš tiek karsēts uz vidēji lielas uguns. Palieliniet karstumu un ļaujiet sīrupam vārīties 5 minūtes, lai tas kļūst biezāks. Pievienojiet plūškoka ziedu dzērienu un kumelīšu tēju, noņemiet no uguns un ļaujiet atdzist.
  2. Ja jums ir saldējuma gatavošanas ierīce, ielejiet sīrupu un saldējiet aptuveni 20 minūtes, līdz tas gatavs. Tad ievietojiet šaurā saldēšanas traukā un saldējiet, līdz tas ir gatavs pasniegšanai. Ja jums nav ierīces saldējuma pagatavošanai, ielejiet sīrupu šaurā aukstumizturīgā traukā un saldējiet, līdz tas pēc konsistences kļūst līdzīgs biezputrai. Izņemiet no saldētavas un maisiet, līdz ledus kristāli tiek salauzti un tad saldējiet vēlreiz, lai konsistence atkal atgādinātu biezputru. Atkārtojiet maisīšanu un saldējiet, līdz tas ir gatavs ēšanai.
  3. Pie pasniegšanas uz 10-15 minūtēm izņemiet no saldētavas un ielieciet ledusskapī, lai tas kļūst nedaudz mīkstāks.
  4. Pasniedziet deserta glāzēs, kur apakšpusē ievietojiet ēdamkaroti ābolu biezeņa un putukrējumu.

4-6 porcijas
Sagatavošanas laiks: 20 minūtes
Saldēšanas laiks: uz nakti
Kumelīšu un plūškoka ziedu sorberts



Tradicionālie Fish and Chips (fritēta zivs un kartupeļu frī)

Tradicionālie Fish and Chips (fritēta zivs un kartupeļu frī)

Kraukšķīga, zeltainā mīklā apcepta zivs, biezi mājās gatavoti kartupeļu čipši – un to visu noskalo ar kūpošo, tikko pagatavoto Tetley tēju. Perfekti.

Kas jums nepieciešams:
4 lieli kartupeļi, nomizoti un sagriezti salmiņos.
115g/4 oz milti ar cepamo pulveri un sāli, un vēl milti apviļāšanai
1/2 tējk. sāls
150-175ml(5-6fl oz) auksts gāzēts ūdens
4 x 175-225g (6-8oz) menca, pikša vai jebkura baltā zivs
Augu eļļa cepšanai pie augstas temperatūras
sāls un svaigi malti melnie pipari

Piedevas
Zirņu biezenis un citrona daiviņas

Kas jums jādara:
  1. Iemērciet kartupeļu salmiņus aukstā ūdenī uz 25-30 minūtēm, tad tos kārtīgi nosusiniet ar trauku dvieli.
  2. Mīklai, iesijājiet miltus ar cepamo pulveri lielā bļodā un iemaisiet sāli. Izmantojot putojamo slotiņu, pakāpeniski pievienojiet ūdeni, lai sagatavotu mīklu.
  3. Ja varat, drošībai izmantojiet fritēšanas katlu. Ja nav, izmantojiet katliņu ar sietiņu vai dziļu katliņu un ielejiet eļļu, lai tā aizpildītu tikai vienu trešo daļu. Ja jums ir cepšanas termometrs, ievietojiet to šajā posmā eļļā. Eļļas temperatūrai vajadzētu sasniegt 190C/375F, pirms jūs tai pievienojat kartupeļu salmiņus. Jūs varat pārbaudīt temperatūru, izmantojot arī maizes gabaliņu. Ja tas paliek brūns vienas minūtes laikā, tad eļļa ir gatava cepšanai.
  4. Fritēšanas sietiņš ir drošākais veids, kā ievietot kartupeļus. Pretējā gadījumā varat izmantot putu karoti. Cepiet kartupeļus pa kārtām 4-5 minūtes.
  5. Tad vēlreiz uzkarsējiet eļļu līdz 195C/390F un cepiet kartupeļu salmiņus vēl 1-2 minūtes, rūpīgi tos pieskatot un izņemot ārā no katliņa uzreiz, kā tie paliek zeltaini brūni. Novietojiet izceptos kartupeļu čipšus uz trauka, uz kura atrodas papīra dvielis, lai atbrīvotos no liekās eļļas, un turiet tos krāsnī siltumā, kamēr tiek gatavota zivs.
  6. Apviļājiet zivi miltos, lai mīkla pieķertos zivij, tad iemērciet katru gabaliņu mīklā un uzmanīgi ievietojiet to karstajā eļļā. Cepiet 5-8 minūtes atkarībā no zivs biezuma, līdz tā kļūst zeltaini brūna un kraukšķīga. Izņemiet no eļļas un nolieciet uz papīra dvieļa, lai atbrīvotos no liekās eļļas. Atkārtojiet to pašu, līdz visi zivju gabaliņi ir izcepti.
  7. Apkaisiet kārtīgi kartupeļu čipšus ar garšvielām un sadaliet tos pa četriem šķīvjiem. Gar malām novietojiet zivi un pasniedziet ar zirņu biezeni un citrona daiviņām.

4 porcijas
Sagatavošanas laiks: 1+ stunda
Cepšanas laiks: 20-30 minūtes
Tradicionālie Fish and Chips (fritēta zivs un kartupeļu frī)



Vieglie veģetāriešu suši

Vieglie veģetāriešu suši

Šiem mazajiem suši ritulīšiem ārpusē ir rīsi un „nori” aļģu lapa centrā, ap pildījumu. Izmēģiniet zaļo tēju kopā ar tiem. Tā labi papildina perfekti tīrās, dabiskās sastāvdaļas šim suši. Japānā zaļā tēja parasti tiek pasniegta maltītes beigās.

Kas jums nepieciešams:
Rīsiem:
400 ml suši rīsi
3 ēd.k. japāņu rīsu etiķa
2 1/2 ēd.k. smalkais cukurs
2 tējk. sāls

Pildījumam:
15cm garš gurķis
1 burkāns, nomizots un sagriezts strēmelītēs
½ avokado, nomizots un sagriezts strēmelītēs
3 lapas nori jūras aļģes
Wasabi (Japānas mārrutku) pasta vai pulveris, pēc garšas

Lai izveidotu:
250ml/9fl oz ūdens
4 ēd.k. japāņu rīsu etiķa
Suši rullēšanas paklājiņš
pārtikas plēve

Pasniegšanai:
Marinēts ingvers
Papildu wasabi pasta
Japāņu sojas mērce

Kas jums jādara:
  1. Rīsus ievietojiet lielā bļodā un rūpīgi nomazgājiet, nomainot ūdeni vairākas reizes, līdz ūdens paliek tīrs.
  2. Nolejiet rīsiem ūdeni un ielieciet tos lielā katliņā ar 475ml/16fl oz ūdens. Uzlieciet vāku un uzvāriet tos līdz viršanas temperatūrai un vāriet tā aptuveni 5 minūtes.
  3. Tad samaziniet karstumu un vāriet uz lēnas uguns ar vāku virsū, aptuveni 10-12 minūtes, vai līdz viss ūdens ir uzsūcies. Noceliet katliņu no uguns un atstājiet to uz brīdi, nenoņemot vāku, aptuveni 10-15 minūtes.
  4. Nelielā krūzē vai bļodā samaisiet rīsu etiķi, cukuru un sāli, un maisiet līdz sāls un cukurs izšķist.
  5. Ievietojiet sagatavotos rīsus lielā lēzenā traukā un pārlejiet tos ar etiķa, sāls un cukura maisījumu.
  6. Apgrieziet rīsus traukā uz otru pusi, lai apsegtu maisījumu un ļaujiet tam atdzist līdz istabas temperatūrai, pirms sākat veidot suši rullīšus.
  7. Pildījumam sagrieziet gurķi gareniski četrās daļās, tad izgrieziet sēklas un atlikušos gurķa daļu sagrieziet gareniski 1 cm garās sloksnītēs. Jums būs nepieciešamas vismaz 6 sloksnītes, un katrai atstājiet nedaudz zaļo mizu.
  8. Pirms ietīšanas, ar nori lapu pārejiet pāri nelielai uguns liesmai vai karstam elektrības riņķim, lai tā kļūtu kraukšķīga. Katru lapu pārgrieziet uz pusēm.
  9. Samaisiet kopā ūdeni un rīsu etiķi, lai veidotu suši; tādējādi jūs varēsiet darboties ar rīsiem, lai tie jums neliptu pie rokām.
  10. Nosedziet vienu suši paklājiņa daļu ar pārtikas plēvi un nolieciet to uz sausa dēlīša ar pārtikas plēves daļu uz augšu.
  11. Nolieciet sauso nori lapu uz dēlīša blakus paklājiņam. Iemērciet rokas ūdens un etiķa maisījumā, paņemiet sesto daļu rīsu un izveidojiet to gareniskā formā. Ievietojiet rīsus nori lapas centrā un izklājiet tos ar jūsu pirktiem, līdz pašām nori lapas malām.
  12. Apgrieziet to visu otrādi uz ar pārtikas plēvi pārklātā paklājiņa.
  13. Novietojiet gurķa strēmelītes, burkānu un avokado šķēlītes nori lapas centrā un apakšpusē uzklājiet nedaudz wasabi pastu. Tagad, izmantojot rullēšanas paklājiņu, rullējiet visu kopā, lai izveidotu desai līdzīgu formu.
  14. Noņemiet pārtikas plēvi no ārpuses un katru rulli sagrieziet 6 gabaliņos.
  15. Pasniedziet ar marinētu ingveru, papildu wasabi pastu un sojas mērci.

Kopā sanāk 6 rullīši, 36 gabaliņi
Sagatavošanas laiks: 1+stunda
Vārīšanas laiks: 20-30 minūtes
Vieglie veģetāriešu suši